Sunday 14 April 2013

rEndanG hItam

               hola-holi ku beri nama..cikebum cikebum (angkat-angkat bahu)...kih22...happy hidup dpt msak2 ngan ibu sy... baru pas cuti pertengahan semester..haa,skema lol... blaja buat rendang daging hitam bab suke sgt mkn.. mule2 xtaw pun kewujudan rendang hitam.. first time mkn masa kenduri kawin spupu anis.. ase menjilat jari tp bab mkn dpn kawan anis, xjd la nk jilat jari...

           nk share resepi..mudah sgt..simple je tp aq xsure la brape gram / kg / tan or something.

                       
                                Bahan utama:
                          - daging
                          - kerisik ( boleh beli atau buat sendiri )
                         - rempah rendang
                         - lada kering, serai , bawang besar, bawang putih, lengkuas ( semuanya letak sepuas
                           hati ,ikut kuantiti daging )
                        - kicap pekat 

nak buat kerisik: goreng kelapa sampai warna coklat2..P/S:goreng tanpa minyak

kelapa td ditumbuk guna lesung sampai hancur dan mengeluarkan minyak

                          selesai buat kerisik

potong daging mengikut citarasa
rebus daging dengan kicap pekat dan tambahkan perisa tambahan seperti garam dan gula
blender semua bahan diatas

campurkan kejadian blender tadi dengan serbuk rendang dan kerisik
*p/s: kerisik letak dlm 1 1/2 sudu mkn
                    boleh tumiskan bhn2 yg telah dicampurkan dengan penumis sperti kulit kayu manis dan bunga    cengkih...setelah naik bau,masukkan daging yang telah direbuskan dengan kicap pekat ke dalam tumisan..kemudian masukkan santan dan perisa secukup rasa..
santan sebanyak 1 liter


kejadian selepas dimasak xsempat amik gmba bab ada manusia yg terus serbu..lol....

okeh da siap masak....


No comments:

Post a Comment